Webdesign by T&T Montage

 

ZONDAG 09/09/2007  TIELRODE - Nieuwelingen

 

 

 

NEDERLANDER ERICK TOL KLOPT UITBLINKER ANDRES PIETERS.

 

TIELRODE huldebew9.9

 

Schepen Hugo Maes met de winnaar van zijn Grote Prijs, Erick Tol uit Nederland.

 

 

Schepen Hugo Maes van Temse kreeg voor zijn Grote Prijs 45 deelnemers en voelde zich daarmee een tevreden organisator. Hij heeft dan ook de bedoeling om deze koers voor nieuwelingen te bestendigen. Het is zijn grote bekommernis om in dat liefelijk Tielrode wat meer leven te brengen. Veel maken we het ook niet mee dat een schepen zijn koers zelf in handen neemt en zorgt dat de organisatie gesmeerd verloopt. Maar Hugo is een volksmens en het zit in zijn aard om de gemeenschap te dienen. Zoveel was nu ook weer duidelijk.

 

De wedstrijd bestond uit 9 ronden van 7,250 km met telkens de beklimming van die venijnige Ruisstraat. Niet te onderschatten dat bergop rijden en daarom ook dat de organisatoren er een bergprijs aan verbonden: 50 euro wie er meest punten oogstte bij de doortochten aan The Ranch van de gebroeders Blommaert van de bekende afbraakwerken. Dit parcours is in het Waasland zowat het enige waar een bergklassement mogelijk is. Al herinneren wij ons nog dat op de Grote Markt van Sint-Niklaas ook eens een bergklassement werd opgemaakt, maar dat was dan wel voor degene die meest als eerste over een verkeersdrempel kwam!

 

Het is in Tielrode een knalgoede koers geworden en dat was te danken aan Andres Pieters uit Grembergen. Niet te geloven hoe die al van in de eerste ronde met snelle acties de stempel op het gebeuren drukte. Wie geen goei benen had kon niet volgen. En bovendien waren een zestal renners betrokken bij een valpartij en die geraakten zo al een heel eind achterop. Matthias Dhollander van Hudiko brachten ze met de ambulance terug naar de streep. Dat was zijn taxi, want Matthias had gewoon wat schaafwonden en behield er de glimlach bij. Wie niet kon lachen was Stijn Van Hese uit Belsele. Die sukkelde ook plots achterop en daar hoorde een jongen als Stijn niet thuis. Bleek nadien dat hij een paar spaken uit zijn achterwiel had. Hij verliet dan ook de koers. Ook Marwen Mansi, in mei nog winnaar in Verrebroek, werd met de ziekenwagen ter bestemming afgeleverd. Hij was ook gevallen en de mensen van het rode kruis bonden een meter of drie witte windel om zijn elleboog en Marwen kon beschikken. Goddank toch, dat alles goed afliep.

 

En dan terug naar Andres Pieters die geen rust wilde nemen en het peloton op sleeptouw nam met de hulp van o.a. Jori Van Steenbergen. Maar in de 3de ronde had Andres zich blijkbaar wat laten verrassen door een vijftal dat plots een 15 sec voorsprong kon nemen: Joeri Stallaert, Tom Dobbelaer, Willem Vertonghen, Jonas Aerts en de Nederlander Erick Tol.  Dat Andres Pieters zich had laten verrassen bewees het feit dat hij zelf het initiatief nam om de vijf vluchters weer tot de orde te roepen. En wat meer was& in de 4de ronde ging hij zelf door. Erick Tol vond die Pieters blijkbaar wel een sterk iemand en hij pikte aan. Met twee weg, op slag 45 sec op Steven Smet, Jasper Van den Branden en Jan Van Meirvenne en iets verder volgde toen Jeffrey Herrebaut.

 

De twee leiders verzwakten niet en hoe meer de wedstrijd vorderde hoe meer we de indruk kregen dat onze noorderbuur Tol, een jongen met inhoud was. Andres Pieters had dus de goede man mee. In de 6de ronde waren zij dan ook bestand tegen een actie van Sam Van Mieroop, Willem Vertonghen en Joeri Stallaert. Met een 40 sec voorsprong reed het duo Pieters  Tol de laatste ronde in.

 

Uit de groep waren weer enkele jongens weg gereden om er alsnog wat aan te doen. In de groep maakte Moreno De Pauw alles klaar om een stunt te verwezenlijken. Bijna een minuut reed hij achter de leiders. Hij begon in de Ruisstraat geweldig bergop te rijden, liet de ganse groep in de steek en reed dan naar de achtervolgers. Er op en er over en dan op weg naar Pieters  Tol.

 

Nog twintig, tien, vijf meter & en dan was daar toch wel die witte aankomstlijn zeker. Moreno De Pauw kwam maar enkele meter te kort. Erick Tol klopte Andre Pieters die langs links toch nog even kwam opzetten maar het mocht niet baten. Schepen Hugo Maes wist niet wat hij zag:  Vanwaar is die gekomen , wees hij naar De Pauw in zijn Oost-Vlaamse kampioenentrui.  Dat is een fantastische prestatie .

 

En de absolute uitblinker, Andres Pieters stond daar weer met een 2de plaats. Nu was hij op een bijzonder sterke Nederlandse nieuweling gebotst met Erick Tol, want die won in Tielrode zowaar zijn 16de wedstrijd!

 

Maar voor Andres was het toch een opsteker dat hij de bergklassering won en dus 50 euro in ontvangst mocht nemen. Hij had weliswaar slechts één puntje meer dan Tol.

 

Moreno De Pauw werd 3de terwijl voor de 4de plaats Kevin van Staeyen liet zien dat hij het broertje is van de snelspurter bij de beloften, Michaël Van Staeyen. Jeffrey Herrebaut werd verdienstelijk 5de

 

Erick Tol vertelde na afloop:  Nog voor half koers ging Pieters weg en ik dacht: ik ga er achter, want niemand reageerde. We bleven goed ronddraaien en ik denk dat we toch gauw rond de minuut zaten. De verstandhouding was heel goed, constant van kop na kop. Ook de bergop ging heel goed. 

 

Waren ze dan niet verrast toen Moreno De Pauw er aan kwam?

 

- We reden echt niet meer door dat laatste rondje en zo kwamen ze zeker dichterbij en moesten we terug verder rijden.

 

Het was Erick zijn 16de zege en toen hij dat aan de micro zei, steeg er spontaan handgeklap op.  Ik won er drie in België, één in Duitsland en de rest allemaal in Nederland.

 

Dinsdag begint voor hem weer het studeren want hij start een politieopleiding. Iets wat wij van een jong renner nooit eerder hoorden zeggen! 

 

TIELRODE TOL MORENObew9.9  

 

Winnaar Erick Tol en de  stuntman van dienst Moreno De Pauw, die in de laatste ronde nog een kleine minuut goedmaakte en amper enkele meter te kort kwam om mee te spurten voor de zege.

 

 

Tekst en foto s : Flor Van de Velde

09-09-2007 om 22:46 geschreven door kenn